Zmerno uživanje tequile za zdravje


Geografsko je tequila zaščitena in se lahko proizvaja le v regiji Jalisco v Mehiki. Tequila je alkoholni destilat pridobljen iz modre agave in ima svoje korenine v 17. stoletju. Razdeljena je v več kategorij, med najbolj prepoznavnimi so blanco ali silver (nestarana), reposado (starana 2 meseca ali več v hrastovih sodih), anejo (starana v hrastovih sodih več kot eno leto) ter extra anejo (starana v hrastovih sodih 3 leta ali več). Za imenovanje izdelka kot tekila mora vsebovati vsaj 51% agave, zato je pomembno izbrati tisto, ki je označena kot 100% agava.

Zorenje agave in različni okusi tekile

Rastlina agave mora zoreti 6-8 let, preden jo lahko uporabimo za destiliranje tequile. Razpon okusov je velik, odvisen je od vrste zemlje, na kateri je agava pridelana. Pri okusu tequile igra pomembno vlogo tudi izbira sodov za staranje. Sodi niso nujno neuporabljeni, vendar kvaliteta le-teh močno vpliva na končni okus izdelka.

Tekila in njena priljubljenost v Mehiki

Tekila, tradicionalna mehiška pijača, vsebuje povprečno od 38 do 40 volumskih odstotkov alkohola. Pridobiva se iz fermentiranega soka modre agave, ki ga destilirajo v posebnih kotlih. V Mehiki se tekila redko uživa s limono in soljo, za razliko od običajne prakse v drugih delih sveta.

Tequila

Mehiški simbol in ponos

Tekila je izrazit simbol Mehike, imenovana po mestu Tequila, od koder izvira. Mesto Tequila leži 65 kilometrov od Guadalajare v mehiški zvezni državi Jalisco. Kot prva destilirana alkoholna pijača v Ameriki, ima tekila poseben status kot avtohtona pijača na ameriški celini.

Mešanje tekile v Mehiki in Evropi

V Evropi se tekila običajno pije čista ali zmešana z limetinim sokom, kot v koktajlu margarita. V Mehiki pa je pogosto del drugih mešanic. Priljubljena kombinacija je tekila z gazirano pijačo z okusom grenivke, imenovano tekila squirt ali paloma. Charro negro, mešanica tekile in kokakole, je primerna za tiste, ki uživajo v tej kombinaciji.

V večini primerov se tekila uživa ob prisotnosti limone in soli. Vendar je v Mehiki tak način pitja manj pogost in priljubljen. Tam je bolj običajno, da se tekila pije brez teh dodatkov, počasi in brez spektakularnega rituala. Kljub temu pa je možno ob naročilu tekile še vedno zaprositi za sol in limono, če želite.

Zorenje agave in raznolikost tekile

Modra agava potrebuje kar osem let, da doseže dovolj zrelosti za obiranje. Po tem postopku pa sledi še obdobje staranja tekile, ki lahko traja do pet let, odvisno od kategorije tekile.

Ohranjanje arome tekile po odprtju

Priporočljivo je, da tekilo popijete v največ dveh mesecih po odprtju steklenice. Če bo steklenica odprta dlje časa, lahko tekila izgubi svojo značilno aromo in okus. Zato je pomembno uživati tekilo v razumnem času po odprtju.

Medtem ko prekomerno pitje alkohola negativno vpliva na zdravje, občasno in zmerno uživanje tekile lahko prinese tudi nekaj pozitivnih učinkov. Tekila pomaga zniževati raven holesterola, zmanjšuje stres, uravnava tvorbo inzulina ter je priporočljiva pri prehladu in želodčnih težavah. V zmernih količinah lahko torej koristi našemu zdravju.

Na svetu je okoli 166 sort agave, od katerih jih 125 uspeva v Mehiki. Kljub temu je le ena sorta, imenovana weber blue, primerna za pridelavo tekile. Poimenovana je po nemškem botaniku, ki jo je prvi opisal leta 1905, in odlikujejo jo nežno modro obarvani listi. Agava najbolje uspeva na silikatno bogatih, rdečih vulkanskih tleh, predvsem na območju mesta Tequila severozahodno od Guadalajare, drugega največjega mehiškega mesta in glavnega mesta zvezne države Jalisco. Vsako leto v tekilo predelajo kar 300 milijonov rastlin agave.

Zadnji prispevki